Întinderile sunt prima formă de exerciții pe care le face omul, instinctual. Le fac bebelușii și le facem fiecare dintre noi când ne trezim din somn sau când ne ridicăm în picioare după o perioadă lungă petrecută la birou. Pe lângă faptul că sunt relaxante, susține dr. Ion Manea, specialistul Bio Ortoclinic, aceste mișcări de stretching, realizate conștient sub formă de exerciții, ne ajută să menținem sănătatea articulațiilor, a coloanei vertebrale și să ne relaxăm.
Petrecem tot mai mult timp la birou sau în mașină și nu ne mai facem timp pentru o alergare sau măcar o plimbare prin parc, iar întinderile de dimineață rămân cam singurele ”exerciții” pe care le mai facem. Și de pe urma lor, dacă nu suntem atenți, ne putem alege chiar cu crampe musculare. ”E adevărat că atunci când ne întindem facem practic exerciții de stretching, dar acestea nu sunt suficiente dacă vrem să scăpăm de rigiditatea musculo-articulară, ci e bine să fie completate cu exerciții asistate, multe din ele având la bază tot o astfel de ”tehnică”. Aceste întinderi asistate, folosite tot mai des de către terapeuți, medici și atleți, sunt recomandate în special celor care au o muncă de birou sau petrec foarte mult timp în mașină și ajung să aibă probleme cu coloana vertebrală și cu articulațiile”, ne-a explicat dr. Ion Manea.
Potrivit kinetoterapeutului Bio Ortoclinic Adrian Petrică, acest tip de întinderi revigorează musculatura, întăresc articulațiile, reduc rigiditatea corpului și durerile de spate, ajutând și la o recuperare rapidă după fracturi, entorse sau rupturi musculare.
10 efecte kinetoterapeutice
- Creșterea și menținerea amplitudinii de mișcare normală și a flexibilității articulațiilor;
- Reducerea durerilor musculare (printr-un oxigenare optimă a sângelui la nivel muscular);
- Îmbunătățirea capacității de efort (mușchii stimulați prin întindere ”consumă” mai puțină energie pentru efectuarea mișcărilor);
- Relaxarea generală a corpului;
- Reducerea stresului emoțional;
- Scăderea tensiunii musculare;
- Reducerea rigidității musculo-articulare, asociată îmbătrânirii;
- Creșterea extensibilității musculo-tendinoase;
- Prevenirea întinderilor și rupturilor musculare (mai ales la nivelul cicatricelor vechi) și reprezintă o metodă de încălzire pentru antrenament și una de revenire după efort, deoarece crește fluxul de sânge în zonele solicitate;
- Reducerea durerii.
Bio Ortoclinic (www.ortoclinic.ro, telefon 021/796.19.31 sau 0754.060.060) este cea mai mare clinică de ortopedie și vertebrologie din România, axată pe tratamente nechirurgicale și recuperare medicală postoperatorie a tot ceea ce înseamnă aparat locomotor, începând de la dureri de spate până la hernia de disc, discopatie, scolioză, spondiloză, lombosciatică, lumbago, cifoză, maladia Scheuermann, spondilolistezis, probleme articulare.Bio Ortoclinic tratează și problemele de echilibru, vertijul și amețelile (așa numitul rău de mișcare).