Noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) deshisa la Spitalul “Grigore Alexandrescu” are un sistem de semnalizare pentru cazurile în care este depăşit timpul de aşteptare fără ca pacientul să fie consultat de medic.
Vineri, a fost inaugurat primul tronson al noii Unități de Primire Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”. Noua secție are o capacitate de 22 de posturi și poate asigura toate tipurile de urgențe, permițând asigurarea asistenței medicale de urgență a peste 50.000 de copii anual.
“Este o unitate de primire urgențe de nivel european. Avem aparatură de ultimă generație comparabilă cu aparatura din spitalele din America. În etapa actuală, spațiile permit asigurarea asistenței medicale de urgență a peste 50.000 de copii anual, urmând ca la finalizarea lucrărilor capacitatea să crească la peste 100.000 de copii anual”, a precizat acad. Dan Mircea Enescu, manager al Spitalului “Grigore Alexandrescu”.
Managerul Spitalului “Grigore Alexandrescu”, Acad. Dan Mircea Enescu a mai anunțat că peste aproximativ o lună va fi deschis și Centrul de chirurgie cardiacă pediatrică: “Centrul de chirurgie cardiacă va fi gata în octombrie. Va fi unul dintre cele mai bune din Europa. S-a luat și aparatura, avem și personal”.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” va avea și o clădire nouă pentru secția de pediatrie. “Am cerut o clădire dedicată pediatriei. Prin urmare, incepând cu anul viitor vom începe construcția noului sediu ce va fi conectat la secția de chirurgie, astfel încât spitalul să nu mai fie unul multi-pavilionar, pentru o funcționalitate coerentă, a mai spus Acad. Dan Mircea Enescu, mangerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.
“Noua UPU are însă pe lângă apartură un sistem care reduce timpul de aşteptare pentru consultaţie. În general familiile aşteaptă, în funcţie de gravitatea cazurilor, cinci minute, zece minute, 30 de minute. Dar acum avem nişte dungi la intrare, albastre, roşii, verzi. Acolo avem un monitor pe care este scris numele copilului şi în momentul în care s-a depăşit intervalul de timp pentru care a venit, pe dunga verde de exemplu sau pe dunga albastră, apare numele copilului scris cu roşu, ceea ce înseamnă că este o problemă acolo, s-a depăşit timpul”, a explicat Dan Enescu.
“În Bucureşti vor fi alte două UPU-uri noi, unul la Spitalul Bagdasar-Arseni şi la Sfântul Ioan. Dar acestea vor fi cuprinse în bugetul pe 2016”, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurare.
La rândul lui, secretarul de stat MAI, Raed Arafat a spus că au mai fost preluate la finanţarea din bugetul de stat 10, din 62 de Compartimente de Primiri Urgenţe (CPU) care nu erau finanţate din bugetul CNAS.
“S-au preluat cu personal cu tot la bugetul de stat, pentru a veni în sprijinul spitalelor mici. Din octombrie, aceste 10 CPU intră pe bugetul de stat, printre care Beiuş, Dej, Borşa”, a spus Raed Arafat, secretar de stat MAI.
Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, ianugurată vineri, are o capacitate de 22 de paturi care pot asigura toate tipurile de urgenţe.
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” este cel mai vechi spital pentru copii din România, dat în folosinţă în anul 1886. În spital funcţionează 10 secţii clinice şi numeroase compartimente medicale, 19 departamente însoţitoare şi 17 ambulatorii de specialitate.