Toate școlile din sectorul 3 al Capitalei vor avea, începând cu 15 septembrie, un catalog electronic, grație unui proiect-pilot derulat de autoritatea locală în parteneriat cu Ministerul Educației.
Profesorii vor veni la ore cu un laptop și vor scrie în catalogul electronic toate notele și absențele elevului, fiecare notare a lui urmând să fie transmisă în timp real părinților prin SMS și pe adresa de email.
“Argumentele principale pentru care am dorit implementarea acestui sistem au fost: relaționarea cu ministerul și inspectoratele devine mult mai ușoară, datele vor fi transmise rapid, online. Dacă profesorii aveau până acum de făcut raportări și situații care dureau ore întregi, astăzi ele vor fi scurte, un click, adică o secundă. Cel mai important este și îmbunătățirea comunicării dintre profesori și părinții elevilor. Pentru orice modificare, mențiune în contul elevului, sistemul generează în mod automat SMS către părinți”, a afirmat primarul sectorului 3, Robert Negoiță.
Edilul apreciază că, prin acest sistem, vor scădea absențele cu 20% și vor crește mediile, existând un control mai bun din partea părinților în activitatea școlară a copiilor.
Prezent la conferința de lansare a proiectului, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a apreciat acest proiect, care ar putea duce în opinia sa la îmbunătățirea rezultatelor la evaluarea națională a elevilor.
“Pentru prima oară am reușit să aprobăm decontarea manualelor școlare pentru clasele a XI-a și a XII-a. Din acest motiv îmi place să cred că rezultatele vor fi mai bune la examenul de Bacalaureat. La fel și catalogul electronic va contribui la rezultate mai bune”, a spus ministrul.
Cîmpeanu a opinat că, până în 2020, toate școlile din țară ar trebui să aibă implementat acest catalog electronic, în cadrul unor proiecte ce vor primi finanțări cu fonduri europene.
Părintele va avea un cont propriu pe care îl primește prin înștiințare de la Primărie sau școală și va putea intra de pe orice calculator, laptop sau telefon pentru a vedea toată activitatea școlară a copilului. Părintele și elevul nu pot interveni în catalog, doar profesorul. Va fi o confidențialitate a elevului.
Catalogul electronic poate fi implementat în școlile sectorului 3 deoarece toți profesorii dețin laptopuri sau tablete care se pot conecta la sistemul wi-fi din școli. La fiecare sfârșit de semestru, catalogul va fi scos la imprimantă și va putea fi arhivat alături de cel clasic.