Ingheţata din comerţ este un “un produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și zahăr adăugat, ce nu trebuie consumat de către copii”, este avertismentul specialiştilor Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC) care au realizat un studiu pe aceasta tema.
Studiul privind calitatea înghețatei industriale face parte din Campania Națională de Informare și Educare: Hrana sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră.
Prin această campanie, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC Romania) își dorește să informeze consumatorii despre importanța unui stil de viață bazat pe alimente sănătoase, precum și despre importanța etichetei aflate pe produsele din magazine.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în vederea realizării unui studiu privind calitatea înghețatei industriale, 55 de sortimente de înghețată, cu ingrediente și arome diferite. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți din cadrul APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Pentru a alege în cunoștință de cauză, consumatorul de înghețată industrială trebuie să găsească pe eticheta acestui tip de produs alimentar suficiente informații atât în privința tipului de înghețată, cât și din punct de vedere al valorii nutriționale a produsului respectiv.
Analizând cele 55 de sortimente de înghețată din punctul de vedere al corelației dintre denumirea produsului și cantitatea ingredientului care apare în denumirea acestuia s-au constatat următoarele: la înghețata cu ciocolată, cantitatea de cacao din produsele analizate variază între 0,1% și 3,2%; la înghețata de vanilie, cantitatea de vanilie din produsele analizate variază între 0,03% și 0,14%; la înghețata cu frișcă, cantitatea de frișcă din produsul analizat este de 0,2%; la înghețata cu lapte, cantitatea de lapte din produsele analizate este de 12%, respectiv 15%; la înghețata cu nuci, cantitatea de nuci din produsul analizat este de 4%; la înghețata de alune, cantitatea de alune din produsul analizat este de 3%; la înghețata cu nucă de cocos, cantitatea de nucă de cocos din produsul analizat este de 5,5%.
În ceea ce privește nutrienții conținuți de fiecare tip de înghețată analizată, în studiu se fac următoarele precizări: toate produsele prezintă cel puțin o declarație nutrițională corespunzătoare pentru 100 grame produs finit. Având în vedere faptul că în cele 55 de sortimente de înghețată există cantități mai mari sau mai mici de 100 de grame, majoritatea consumatorilor nu au deprinderea necesară de a calcula cantitatea de nutrienți asimiliată de organism în urma consumării cantității de înghețată din ambalajul respectiv.
În privința principalilor nutrienți, pe baza declarației nutriționale, s-a constat că înghețatele analizate prezintă valori mari în ceea ce privește: grăsimile, la unele produse, ajung până la 26 grame din 100 grame produs; acizii grași saturați, la unele produse, ajung până la 19 grame din 100 grame produs.
American Heart Association recomandă numai 16 grame de acizi grași saturați pe zi și numai 11-13 grame pe zi la persoanele cu colesterol ridicat; după cum se observă se depășește nivelul recomandat numai dacă într-o singură zi se consumă doar înghețată; carbohidrații ating la unele produse nivelul de 48 grame din 100 grame produs, în timp ce zahărul adăugat atinge nivelul de 33 grame din 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decât conține 100 ml de băutură racoritoare pe bază de cola.
„Înghețata industrială a ajuns să fie un amestec de uleiuri vegetale exotice, despre care nu ni se spune dacă sunt hidrogenate sau nu, zer praf, amidon, zahăr adăugat și chimicale din belșug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutrițional prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și zahăr adăugat, nu trebuie consumat de către copii și persoane cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice. Totodată, trebuie consumat ocazional de către adulți, în cantități mici, de 40 – 60 de grame”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
“Îngheţata este un desert lactat congelat, obţinut printr-un procedeu special de congelare, în compoziţia căruia intră lapte şi produse lactate, materii prime de îndulcire, fructe sau sucuri de fructe, substanţe stabilizatoare, emulgatori, substanţe de aromă, coloranţi naturali şi sintetici. Datorită combinaţiilor multiple, posibile dintre aceste ingrediente, numărul de sortimente de îngheţată de pe piaţă este foarte mare. În prezent îngheţata, cu toate aromele şi varietăţile ei, este unul dintre cele mai apreciate produse lactate datorită valorii nutritive ridicate şi proprietăţilor senzoriale deosebite. Pe de altă parte, îngheţata din comerţ constituie unul din produsele alimentare cu cei mai mulţi aditivi încorporaţi. Pentru a evita efectul cumulativ al aditivilor ingeraţi zilnic şi prin consumul de alte alimente, este indicat limitarea consumului sau identificarea şi cumpărarea unor sortimente de îngheţată obţinute doar din ingrediente naturale, fără aditivi”, a declarat conf. univ. ec. dr. ing. Adriana Dabija, expert Tehnic în Domeniul Ingineria Produselor Alimentare.
Studiul poate fi citit in intregime AICI