indemnizatie copilCei care obtin venituri din mai multe activitati si vor cere intrarea in concediul pentru cresterea copilului vor fi nevoiti sa dovedeasca faptul ca au suspendat cel putin una dintre activitatile respective, se arata intr-un proiect de act normativ adoptat astazi de Guvern. Practic, parintii vor avea voie sa obtina venituri in timpul concediului, dar nu mai mult de 3.000 de lei pe an.

In toamna anului trecut, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor a fost modificata astfel incat parintii sa poata obtine venituri supuse impozitului fara sa le fie suspendata plata indemnizatiei. Prin urmare, Executivul a adoptat astazi un proiect de hotarare pentru a modifica in mod corespunzator si normele pentru aplicarea OUG nr. 111/2010.

Conform propunerii de act normativ, persoanele care obtin venituri din mai multe surse vor obtine concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului in baza documentelor prin care vor face dovada suspendarii a cel putin uneia dintre activitati, astfel incat sumele castigate sa nu depaseasca 3.000 de lei intr-un an calendaristic.

“In perioada concediului (…), persoana indreptatita poate realiza venituri supuse impozitului pana la nivelul prevazut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanta de urgenta (maximum 6 ISR intr-un an calendaristic, adica 3.000 de lei – n.r.), prin desfasurarea efectiva a unei activitati,cu conditia mentinerii intreruperii/suspendarii uneia dintre activitatile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizatie”, scrie in proiect.

Pentru a obtine concediul si indemnizatia, parintii trebuie sa fi obtinut venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului. Conform OUG nr. 111/2010, cele 12 luni pot fi constituite integral si …

Citeste continuarea pe Avocatnet.ro.