Programul “Fiecare Copil în Grădiniţă”, care ajută copiii săraci să meargă la grădiniţă, va fi extins la nivel naţional, a anunţat luni ministrul Muncii, Rovana Plumb. În cele 11 judeţe în care este implementat programul “Fiecare Copil în Grădiniță” sunt sprijiniţi 2.400 copii. Părinții sunt stimulați să-și aducă zilnic copiii la grădiniță, oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 lei pe lună.
Ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb, a vizitat, astăzi, grădinița de copii din localitatea Drăgăești-Pământeni, comuna Măneşti, judeţul Dâmbovița, unde Asociația OvidiuRo (OvR), Consiliul Județean şi Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița implementează programul Fiecare Copil în Grădiniță (FCG), care încurajează educația timpurie a copiilor săraci.
În acest an școlar, numai în județul Dâmbovița sunt ajutaţi să meargă la grădiniță 285 copii defavorizați, de 3 ori mai mulţi faţă de anii anteriori.
În total, la nivelul celor 11 judeţe în care este implementat programul FCG, sunt sprijiniţi 2.400 copii.
„Apreciez foarte mult efortul special al Asociaţiei OvidiuRo în derularea acestui proiect. Programul care ajută copiii săraci să meargă la grădiniță va fi extins la nivel național, astfel încât mii de copii defavorizați să poată merge la grădiniță și să ajutăm, astfel, împreună mai multe familii din România. În acest sens am semnat, în luna aprilie, un acord de parteneriat cu Asociația OvidiuRo.”, a declarat, la Drăgăești-Pământeni, doamna Rovana Plumb, ministrul Muncii.
Evenimentul din Dâmboviţa face parte din seria de activități dedicate procesului de extindere a programului în județele Brașov, Dâmbovița și Dolj.
Cu o valoare de 244.131 euro, programul este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. De altfel, programul Fiecare Copil în Grădiniță este prezent în Dâmbovița încă din 2010, în localitățile Gura Șuții și Potlogi, anul acesta fiind extins în alte patru comunități: Cojasca, I.L. Caragiale, Mănești și Moroeni.
Lansat de Asociația OvidiuRo (OvR) și Ministerul Educației, în 2010, FCG stimulează părinții să-și aducă zilnic copiii la grădiniță, oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 lei pe lună. Copiii se califică pentru program pe baza veniturilor familiei, condițiilor de trai și nivelului scăzut de educație al părinților. Pentru a primi tichetele, copiii trebuie să fie prezenți zilnic la grădiniță, iar părinții trebuie să participe la o întâlnire lunară cu profesorii și de 5 ori pe lună, la Ziua Părinților.
Primul județ care a alocat fonduri pentru acoperirea tichetelor sociale a fost Cluj, la începutul anului 2014, prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.