Soferii care transporta contra-cost autostopisti, fara a avea autorizatie de taxi, pot fi sanctionati cu amenzi drastice, se mentioneaza intr-un act normativ care a intrat luni in vigoare.
Legea nr. 129/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 396 din 5 iunie si a intrat in vigoare astazi. Documentul a fost adoptat de Camera Deputatilor la inceputul lunii mai, iar Senatul l-a aprobat in octombrie 2014.
Conform actului normativ, transportul in regim de taxi si transportul in regim de inchiriere se realizeaza numai de catre transportatorii autorizati care detin autorizatii taxi valabile — in cazul transportului in regim de taxi — sau copii conforme cu normele valabile — in cazul transportului in regim de inchiriere –, eliberate in conditiile legii, pentru fiecare autovehicul folosit.
Mai mult decat atat, este interzis transportul public contra-cost de persoane, cu un autoturism, fara a detine, dupa caz, autorizatie taxi valabila sau copie conforma valabila.
De asemenea, este interzis si transportul public contra-cost de marfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maxima autorizata de cel mult 3,5 tone, fara a detine autorizatie taxi ori alta autorizatie valabila.
Persoanele fizice sau juridice care efectueaza, in mod repetat, transport public contra-cost de persoane sau de marfuri, fara sa respecte regulile de mai sus, pot fi sanctionate cuamenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei.
Citeste continuarea pe Avocatnet.ro