Se pare ca pisicile sunt vinovate de rezultatele scolare slabe ale copiilor. Potrivit unui studiu al oamenilor de stiinta americani, performanţele înregistrate de copii la scoală pot fi afectate de un parazit raspandit de pisici. Infectia cu Toxoplasma gondii, parazit care se dezvoltă de regula in intestinele pisicilor, poate infecta creierul altor mamifere, inclusiv oameni provocand tulburarile de memorie sau de citire pe care le au unii scolari.
Potrivit Dailymail.co.uk, se presupune că aproximativ 30% din întreaga populaţie la nivel global este purtătoare a acestui parazit, iar in unele ţări rata de infecţie ajunge chiar şi până la 70%.
Toxoplasma gondii se poate răspândi la oameni prin contactul cu fecalele animalelor infectate, cu legumele şi fructele nespălate sau cu carnea tratată termic insuficient.
Rezultatele cercetărilor, efectuate de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Iowa şi Universitatea Internaţională din Florida, sugerează că infecţia cu Toxoplasma gondii poate fi asociată cu rezultatele slabe înregistrate la învăţătură de către copiii afectaţi, în special la testele de lectură şi la cele de abilităţi cognitive.
Acelaşi studiu sugerează, totodată, că efectele provocate de acest parazit sunt resimţite mai puternic de către persoanele care au o carenţă de vitamina E.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1.755 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, dintre care 135 au fost depistaţi cu parazitul Toxoplasma gondii.