În România, 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor, conform datelor publicate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Doar o parte dintre aceste cazuri sunt și raportate. Oficial, 9.458 de situaţii de abuz au fost înregistrate în sistemul de protecţie a copilului, informeaza Realitatea.net..
In acest context, organizaţia Salvaţi Copiii România a lansat proiectulul “Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora”, care are drept scop formarea de personal specializat care să ofere sprijin și să asigure cea mai bună îngrijire pentru categoriile vulnerabile vizate.
În acest moment, în ţara noastră, în sistemul public de sănătate, activează aproximativ 200 de psihologi și 120 de medici specializaţi în psihiatrie pediatrică, iar ultimele estimări indică o scădere a numărului acestora, din cauza migraţiei personalului sanitar.
Principalele obiective ale proiectului Salvaţi Copiii România le reprezintă formarea a 200 de specialiști în vederea evaluării și intervenţiei, precum și furnizarea de servicii integrate de consiliere și terapie pentru 700 de copii și adolescenţi (3-18 ani). În plus, proiectul își propune să ofere sesiuni de educaţie parentală și psiho-educaţie pentru 700 de părinţi, în cadrul centrelor de consiliere ale Organizaţiei, din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Suceava.
Tulburările de sănătate mintală reprezintă principala cauză de dizabilitate în rândul copiilor şi adolescenţilor, la nivel global. Astfel, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), până în 2020, peste 25% din populaţia de copii a Europei va dezvolta probleme de sănătate mintală și va avea nevoie de consiliere psihologică. Netratate, aceste tulburări afectează sever dezvoltarea şi şansa la o viaţă decentă.
În România, nu există o statistică a numărului total de copii cu probleme de sănătate mintală. Potrivit estimărilor Organizaţiei Salvaţi Copiii, realizate prin raportarea la datele internaţionale furnizate de OMS, în momentul de faţă, din aproximativ 3,8 milioane de copii, peste 760.000 au o tulburare de sănătate mintală.