Cele peste 20 de instalații de artă și proiecții ce au la bază tehnologia luminii s-au aprins simultan joi seara itinerariul primei ediții a festivalului Spotlight putand fi asemuit cu un circuit amplasat într-unul din marile muzee ale lumii.
Expoziția în aer liber începe în Piața Memorialului Renașterii, unde este amplasată lucrarea Large Pendulum Wave, o instalație kinetică ce folosește 15 globuri luminoase de aproape un metru diametru, ce oscilează ritmic, la capătul unor cabluri fixate de un suport cu înălțime de 10 metri. Cele 15 penduluri au o masă de 450 Kg,dar combinate cu structura și electromagneții folosiți pentru a pune în mișcare și a opri mașinăria, se ajunge la o greutate totală de 8 tone și jumătate.
Traversând Calea Victoriei, în spatele bisericii Crețulescu, pătrundem într-un spațiu magic, un peisaj artificial sinestezic care creează o experiență senzorială totală. Chill_Voxel#4 este o scenografie muzicală și luminoasă, formată din 256 de baloane umplute cu heliu, iluminate individual printr-un LED, ce dansează în bătaia vântului, într-un spectacol complex de sunet și lumină, acoperind o suprafață de peste 700 m2. Secvența artistică durează 25 de minute, timp în care spectatorul este transportat în interiorul mai multor tablouri, alternând între momente contemplative și ritmuri antrenante. Astfel ia naștere o matrice geometrică dinamică, muzica fiind transpusă în jocul binomului alb-negru al fiecărui balon, într-un mozaic de pixeli gigantici.
Continuând traseul spre Centrul Vechi, fațadele a două clădiri emblematice ale Bucureștiului – Teatrul Odeon și Cercul Militar – s-au „transformat” prin intermediul a două videomapping-uri de excepție, realizate de două dintre echipele ce au contribuit la succesul iMapp Bucuresti 555: Les Ateliers Nomad (România) și Maxin10sity (Ungaria). Astfel, relieful clădirii devine protagonistul unui spectacol impresionant, în care fiecare detaliu arhitectonic primește rolul său, printr-o proiecție dedicată. În ultimii ani, acest tip de spectacol a cunoscut un adevărat succes, cele mai importante și reprezentative clădiri din lume fiind folosite pentru video-mapping.
Traseul Spotlight se încheie la capătul Căii Victoriei (Piața Națiunile Unite, pe Dâmbovița) cu Vasul Fantomă (Ghost Ship), o hidro-hologramă de mari dimensiuni creată de arhitecții români din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. Pe măsură ce vizitatorii se deplasează în jurul hologramei, imaginea percepută se transformă din profilul vasului în vederea frontală. Efectul 3D este și mai spectaculos atunci când velele corabiei se umflă în bătaia vântului. Un set de patru pompe submersibile aruncă în aer jeturi de apă de 12m înălțime, formând astfel două ecrane de vapori perpendiculare. Vasul Fantomă este proiectat pe aceste ecrane folosind lumini statice de 2500W.
Urban Neon Forest, instalația câștigătoare a concursului organizat de ARCUB, este unul dintre popasurile urbane de pe traseul Spotlight care, prin intermediul celor 80 de stâlpi de neon din fața clădirii Băncii Naționale a României, le va oferi trecătorilor o „oază de relaxare” în mijlocul orașului.
Circuitul artistic al festivalului integreaza la prima ediție 21 de lucrări artistice, instalații, sisteme de iluminare arhitecturală și videomapping-uri. Resursele alocate sunt impresionante, o echipă de peste 100 de oameni contribuind la realizarea festivalului, dintre care peste trei sferturi constând în personal tehnic specializat. Astfel, 20 de camioane de echipament au fost folosite la instalarea tuturor lucrărilor, numai sursele de lumină fiind aproape de cifra rotundă de 1000! În total, o suprafață de aproximativ 6000 m2 va fi iluminată în cadrul festivalului. Cu toate acestea, consumul electric nu va reprezenta o problemă, întrucât majoritatea instalațiilor folosesc surse de lumină LED, care au un consum redus de energie.
Bucureștenii sunt așteptați pe Calea Victoriei să ia parte la o serie de spectacole de lumini cu adevărat inedite!
Accesul la toate evenimentele din cadrul Spotlight Festival este gratuit.