Sfantul Gheorghe este sarbatorit de crestinii ortodocsi pe 23 aprilie, peste 1 million de romani purtand acest nume, alaturi de Maria, fiind cele mai raspandite nume in topul celor folosite la romani.
23 aprilie este , totodata, Sarbatoarea Fortelor Terestre ale Armatei Romane, Sf. Mare Mucenic Gheorghe fiind si patronal spiritual al militarilor „terestri” Brigada 2 Vanatori de Munte Brasov „Sarmisegetuza”.
Cea de-a 23-a zi din luna aprilie este marcata de intreaga comunitate ortodox-crestina din Romania, fiind celebrat numele Sfantului Gheorghe. Numele „Gheorghe” este foarte raspandit in lumea crestina, iar originea lui este greceasca: Georgios, Gheorghios ( agricultor, taran, lucrator al pamantului). Statisticile arata ca 5% din populatia Ronaiei poarta numele Gheorghe sau derivate ale acestuia: Gheorghita, Ghita, Gheorghina, Gherghinica, George, Georgeta, Georgiana, Georgel, Gheorghiu, Gyuri, Jorge, Jorj, Georgi, Geta, Getuta, Gina, Gigica, Gelu, Gica, Gigi, Geo, Georgi, Iordache, Iorga, Iorgu.
Sf. Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia, intr-o familie crestina, si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. Marturisindu-si credinta in Hristos, a fost supus la numeroase chinuri si condamnat la moarte prin decapitare in anul 303, in ziua de 23 aprilie. Tot atunci au primit moarte muceniceasca Glicherie, Valeriu, Donat, Terin si Alexandra, sotia imparatului Diocletian, care trecusera la credinta crestina.
Credinta si evlavia crestinilor pentru Sfantul Mucenic Gheorghe – Purtatorul de biruinta- se vede si astazi in numarul mare de biserici si manastiri care ii sunt inchinate, orase, barbati si femei care ii poarta numele. De exemplu, al treilea brat al Dunarii, in Delta, se numeste Bratul Sfantului Gheorghe , iar multa vreme ocrotitorul ostirii romane a fost Sfantul Gheorghe. De asemenea, steagul Moldovei, trimis de Stefan cel Mare la manastirea Zograful, din muntele Athos, are chipul Sfantului Gheorghe, doborand balaurul.