afectiuni reumatismaleOrice pacient aflat în tratament pentru poliartrită reumatoidă, artrită psoriazică sau spondilită anchilozantă se poate înscrie gratuit prin intermediul medicului în programul Aderrio, beneficiind de servicii menite să asigure un management mai bun al tratamentului. Pacientii pot beneficia de  serviciile acestui progam cu condiția să aibă deja un tratament prescris și să existe recomandarea medicului curant înscris în program. În prezent 170 de medici și peste 2000 de pacienți cu afecțiuni cronice reumatismale sunt înscriși în programul Aderrio.

Gratuit și autorizat de Ministerul Sănătății – Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale , programul Aderrio se adresează în prezent în exclusivitate medicilor reumatologi și pacienților aflați deja în tratament cu terapii biologice, implementarea acestuia neinfluențând schema de tratament așa cum aceasta a fost inițiată de medicul prescriptor.  

În ce constă programul de aderență?

Pacienții înscriși beneficiaza de servicii special concepute cu scopul de a crește aderența la tratament, cum ar fi: apeluri telefonice și SMS-uri transmise periodic pentru a le reaminti să-și ia tratamentul sau să se prezinte la medicul specialist pentru reevaluarea stării de sănătate. De asemenea, ei vor afla prin intermediul unei platforme electronice (www.aderrio.ro) mai multe informații destinate educării cu privire la boală și administrarea tratamentelor. Informațiile furnizate pacienților înscriși în program vor determina un management mai bun al bolii, cu consecințe directe asupra îmbunătățirii calității vieții pacienților.

Programul Aderrio, aflat la stadiul de pilot, este susținut de lideri de opinie din domeniu precum și de organizații nonguvernamentale – Asociația Română pentru Promovarea Sănătății și Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate. Pe viitor, se dorește continuarea proiectului cât și extinderea lui pe alte arii terapeutice cu implicarea autorităților publice din domeniul sănătății, a asociațiilor de pacienți, societăților medicale și liderilor de opinie din ariile de specialitate relevante, precum și a companiilor farmaceutice din piața locală.

Programul Aderrio vine într-un context în care autoritățile în domeniul sănătății încurajează astfel de inițiative din categoria educației medicale (campanii destinate educării populației, programe pentru creșterea aderenței la tratament, campanii destinate conștientizării sau prevenirii unor boli) așa cum este precizat în Ordinul privind aprobarea Normelor pentru evaluarea și avizarea publicității la medicamentele de uz uman, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 11 martie 2015.

Potrivit specialistilor,  lipsa de aderență la tratament este o problemă importantă, cu impact asupra întregului sistem de sănătate publică. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că doar 50% dintre pacienții cu boli cronice sunt aderenți la tratament, așa cum a fost acesta prescris de medic.

Potrivit profesioniștilor în sănătate, creșterea aderenței la tratament are un impact asupra stării de sănătate a populației mai mare decât orice altă îmbunătățire în tratamente medicale specifice.

,,Aderrio este primul program de aderență implementat în acest fel în România, contribuind la conștientizarea pacienților cu privire la importanța respectării recomandărilor medicului și la menținerea disciplinei administrării tratamentului prescris de medicul specialist. Mai mult decât atât, prin participarea la program pacienții își asigură continuitatea tratamentului evitând eventualele întreruperi generate de erorile în administrare sau de procedurile administrative necesare acordării tratamentului. Programul este unul complex, multi-disciplinar și a fost conceput pentru a răspunde nevoilor specifice pe care medicii și pacienții le au în piața locală. Programul Aderrio a fost dezvoltat folosind modele de succes aplicate pe alte piețe europene și este bazat pe o abordare multi-channel”. (dr. Bogdan Păunescu, Aderrio Project Lead, Totem Communication).