baba dochiaPrimele zile ale lunii martie sunt numite babe, in credinta populara. Exista obiceiul de a pune babe, adica de a numi pe fiecare din aceste zile cu numele unei babe cunoscute, pentru a cunoaste firea ei: “daca timpul nu e bun, baba e rea”. Zilele babelor se incheie pe 9 martie, cand se crede ca vin mosii si caldura, scrie Crestinortodox.ro.

Bunicii nostri cunosteau ca primele zile din aceasta luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbatoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun ca mitul “babelor” este unul din cele mai importante mituri romanesti, cel al Babei Dochia. Exista credinta ca Baba Dochia si-a luat numele de la Sfanta Mucenita Evdochia, sarbatorita de Biserica pe 1 martie.

Daca tinem seama ca in stravechiul calendar roman anul incepea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca intruchiparea anului vechi, care este pe sfarsite si trebuie sa moara. Moartea Dochiei in ziua de 9 martie se considera hotar intre anotimpul friguros si cel calduros. Astfel, perioada cuprinsa intre 1 si 9 martie reprezinta intervalul de timp in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a muri inspre renastere. Aspectul instabil al vremii din aceasta perioada este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase. Una dintre ele o infatiseaza ca o baba ce avea o nora, pe care o napastuia ori de cate ori i se ivea ocazia. Odata, la 1 martie, o trimite sa spele lana, dar nu oricum, ci din neagra sa o faca alba. Pe nora o ajuta un inger. Ii da o floare alba si ii spune sa spele lana cu ea. Baba Dochia decide sa plece cu oile la munte, fiind convinsa ca venise primavara pentru ca-si vazuse nora cu floarea in mana.

Ea isi pune 9 cojoace de blana si urca cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, ploua si i se uda cojoacele. Se dezbraca rand pe rand de cojoace, iar cand ramane in camasa, vine gerul si o ingheata. Dumnezeu a transformat-o in stanca, impreuna cu oile, sa ramana amintire.

Potrivit B365.ro, primele trei zile ale lunii martie se mai numesc BABA DE PRIMĂVARĂ- 1 MARTIE, BABA DE VARĂ- 2 MARTIE și BABA DE TOAMNĂ- 3 MARTIE. Se spune că, așa cum vor fi aceste zile, așa vor fi și cele anotimpuri.

Ultima zi a BABELOR- 9 MARTIE, se suprapune cu o mare sărbătoare creștină: cei 40 de mucenici de la Sevastia. Pe 9 martie își serbează ziua numelui persoanelor care nu au patroni printre sfinții din calendar.

In vechime, ZILELE DOCHIEI se respectau pentru a avea recolta bogata, pentru ferirea de boli, dar si pentru noroc. Este ziua in care se culegeau florile. Femeile nu faceau treaba te teama sa nu iasa puii sau viteii strambi, iar gravidele o tineau ca sa aduca pe lume copii frumosi si sanatosi.

Favorittv.ro scrie ca sunt două variante de a-ţi alege Baba. Fie că iţi alegi una la întâmplare din cele nouă zile fie le calculezi în funcţie de ziua în care te-ai născut. Dacă eşti născut într-o zi de 12 atunci Baba ta va fi pe data de 3 (1+2=3). Alt exemplu este dacă ziua ta de naştere este in 29, atunci 2 martie va fi Baba ta (2+9=11 şi însumăm înca o dată, adică 1+1=2). Sunt persoane care obişnuiesc să işi aleagă chiar trei sau patru Babe, luându-se după principiul vieţii: trecut, prezent şi viitor. În caz că sunt patru, se merge pe principiul celor 4 anotimpuri, în funcţie de care omul ştie cum sa-şi organizeze viaţa.

În unele zone ale ţării se consideră că după încheierea Zilelor Babelor, urmează cele nouă zile, “Zilele Moşilor” care sunt mai călduroase, între 10 şi 17 martie.