Sfat oferit de – Dr. Alexandra Bucioaca, medic stomatolog
Nou-nascutul intra in contact cu lumea externa prin cavitatea bucala. Pentru un copil, descoperirea si cunoasterea obiectelor incep la nivelul cavitatii bucale.
La nastere cavitatea bucala este considerata sterila, fara bacterii si streptococci.
Primul contact il are este cu sanul mamei si de aici incepe “contaminarea” care este benefica intr-o anumita masura.
Va prezint cateva obiceuri nebenefice pentru un nou-nascut:
- Mestecatul mancarii de catre mama si oferirea mancarii copilului este momentul in care se transfera cele mai multe bacterii, mama transmitandu-i si Streptococul mutans care este responsabil cu aparitia cariilor viitorilor dinti.
- Pupatul copilului pe gura, obraji si maini de catre dumneavoastra, rude, prieteni, cunostinte poate duce la transmiterea unor bacterii.
- Un altul este cel al “dezinfectarii” suzetei scapate pe jos cu saliva mamei. Desi dumneavostra aveti impresia ca il protejati si il feriti de bolile din mediul inconjurator, tot dumneavostra vii transmiteti si o mare parte a bacteriilor.
Bacteriile pe care le transferam copilului se inmultesc odata cu intrarea in contact cu alimentele care raman pe suprafata dintilor. Ca sa evitam “infectarea” excesiva a nou-nascutului, va ofer cateva sfaturi practice:
– nu mestecati mancarea copilului in gura dumneavoastra pentru ca apoi sa i-o oferiti; cu cat prelungim momentul transferului Streptococului mutans si a bacteriilor, cu atat ii oferiti copilului o dantura sanatoasa.
– nu il sarutati pe gura, pe obraji sau maini si evitati ca acest lucru sa fie facut de alte persoane.
– jucariile pe care le baga in gura sa fie tot timpul curate.
– sa aveti mai multe suzete de schimb sau servetele umede speciale care au o substanta bactericida in component.