Un ochi normal care nu necesita ochelari este un ochi in care razele de lumina paralele se focuseaza intr-un singur focar pe retina si se numeste ochi emetrop.
Ametropiile caracterizeaza ochii care nu indeplinesc caracteristicile de mai sus, adica nu sunt emetropi.Acestea sunt de trei feluri: miopie, hipermetropie si astigmatism.
Ametropia axiala este cea care se refera la axul anteroposterior al ochiului, adica la lungimea ochiului. Din acest punct de vedere un ochi mai lung este un ochi miop in care razele de lumina se focalizeaza in fata retinei iar un ochi mai scurt este un ochi hipermetrop sau un ochi in care razele de lumina se focalizeaza in spatele retinei.
Miopia este un viciu de refractive in care exista un dezechiliru intre puterea de convergenta a ochiului si lungimea axului anteroposterior manifestata ca un exces de convergenta . Miopia este prezenta la nastere la mai putin de 5% dintre copii si ajunge la 25-30% din populatie la varsta adulta.
Miopia se manifesta ca vedere neclara la distanta dar cu abilitate deosebita de a vedea detalii fine pentru aproape. Myopia evolueaza lent pan ape la 25 ani cand se stabilizeaza. Tratamentul se face cu lentile divergente, in principiu se prescrie cea mai slaba lentila divergenta cu care se obtine acuitate vizuala maxima.Ochelarii se rcomanda a fi purtati permanent.
Hipermetropia este un viciu de refractie caracterizat printr-un deficit de convergenta. Vederea ochiului hipermetrop este diminuata atat la distanta cat si la aproape. Persoanele tinere pot compensa acest deficit de converegenta al sistemului optic prin acomodatie.Ochiul hiperemetrop acomodeaza in permanenta in raport cu un ochi emetrop pentru obiectele situate la aceeasi distanta depunanad un efort acomodativ permanent egal cu valoarea hipermetropiei sale. Din acest motiv masurarea subiectiva a refractiei la aceste persoane (cu dioptronul) nu arata decat o parte a viciului de refractie respectiv hiperemetropia manifestata, cea care nu este compensata de efortul acomodativ. Valoarea reala, totala a hipermetropiei inclusiv cea latenta se poate pune in evidenta doar dupa un examen in care se efectueaza paralizia totala a acomodatiei (examenul refractiei cu picaturi de dilatare).
Corectia optica se face cu lentile convergente diferentiat in functie de varsta:
– la copii cu strabism se face o corectie totala a hipermetropiei totale, la cei fara strabism se corecteaza hipermetropia doar daca valoarea hipermetropiei totale depaseste 3 dioptrii iar la adulti se corecteaza doar hipermetropia manifesta initial pentru aproape ulterior si pentru distanta odata cu inaintarea in varsta.
Astigmatismul se refera la neregularitatile suprafetei corneii sau cristalinului care fac ca imaginea unui punct sa se proiecteze sub forma unei linii pe retine, de aici vederea neclara. Tratamentul se face prin prescrierea de lentile cilindrice.
Presbiopia este o pierdere graduala a raspunsului acomodativ care rezulta din pierderea elasticitatii capsulei cristaliniene si a substantei cristaliniene. Acomodatia este un mecanism flexibil prin care ochiul isi poate schimba puterea refractiva prin modificarea curburii cristalinului.Modificarea puterii refractive a cristalinului se realizeaza prin modificarea formei cristalinului. Amplitudinea acomodatiei scade implacabil cu varsta determinand fenomenul care se numeste presbiopie care este nu atat un viciu de refractie congenital ci unul dobandit determinat de imbatranirea ochiului. Aceasta devine o problema clinica atunci cand puterea acomodatiei devine insuficienta pentru a duce la indeplinire sarcinile zilnice. Simptomele presbiopiei devin vizibile in general dupa 40 ani, debutul lor depinde de erorile de refractie preexistente, marimea pupilei, natura sarcinilor vizuale si alte varibile.
In concluzie: ochiul este un sistem optic extreme de complex si fiecare om mai devreme (viciu de refractive preexistent) sau mai tarziu (prezbiopie) necesita cel putin o pereche de ochelari.
Dr. Simona Buliga – Medic primar oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale, Spitalul de urgenta Elias