Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” ar putea fi functional si dat in folosinta in primul trimestru al anului 2015, aceasta unitate medicala reprezentand primul spital de urgenta pentru copii construit in Capitala in ultimii 30 de ani, precum si primul spital de urgenta universitar de pediatrie din Romania construit si dotat de municipalitate, a anuntat duminica, primarul general Sorin Oprescu.
Edilul Capitalei a verificat duminica, in prezenta primului ministru Victor Ponta si a ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, stadiul lucrarilor la noului Spital Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”.
“Acum un an si trei luni, am dat startul lucrarilor la acest spital, in prezenta Primului Ministru, Victor Ponta. Iata ca acum, constructia structurii noului spital a fost finalizata, iar lucrarile de compartimentare sunt realizate in proportie de 60%. In paralel, se continua lucrarile la instalatii si la finisajele interioare. Dupa finalizarea acestora se va demara o alta etapa, aceea privind montarea echipamentelor medicale.” a declarat Primarul General care a explicat de asemenea ca noua unitate medicala, construita la standarde europene, va avea o legatura functionala cu cladirea veche a spitalului, care va fi consolidata si restaurata, urmand sa fie legata de corpul nou printr-o pasarela de sticla. Vechiul corp va deveni un centru de formare profesionala pentru studenti, rezidenti, specialisti si va gazdui sali de curs, de conferinte, biblioteci, laboratoare.
La randul sau, Primul ministru, Victor Ponta, a declarat ca “avem obligatia, cand apar diverse probleme de finantare, sa sprijinim autoritatile locale, pentru ca banii Guvernului vin tot din taxe si impozite, in special cele platite de bucuresteni”. Premierul a dat asigurari ca Guvernul va sprijini Municipalitatea “cu tot ceea ce tine de Guvern, in indeplinirea tuturor conditiilor pentru a avea un contract cu CNAS, atat pentru acest spital si pentru multe alte spitale modernizate prin programul pe care Guvernul il deruleaza cu Banca Mondiala pentru echipamente. Am lucrat si vom lucra cu Primaria Capitalei pe toate proiectele mari, in toate proiectele in care avem nevoie sa ne sprjinim reciproc”.
Structura noului spital presupune:
– Subsol: farmacie, laborator, bucatarie, adapost de protectie civila, atelier tehnic, parcare subterana etc.
– Parter: cabinete de consultatii, departament de imagistica, camere de garda pe specialitati, zona administrativa
– Etaj 1 – sectia de neurologie pediatrica, laboratoare, zona sterilizare, sala de sedint
– Etaj 2 – sectia de pediatrie respiratorie si de gastroenterologie, terapie intensiva deservind acestei sectii, sala de sedinte
– Etaj 3 – sectia de ORL si de Chirurgie generala, Terapie intensiv
– Etaj 4 – sectia Ortopedie, sectia de Nefrologie pediatrica, Sala de sedinte
– Etaj 5 – Bloc operator cu 6 Sali de operatii pentru Ortopedie, ORL, Chirurgie; Anestezie Terapie Intensiva, Sala de sedinte
– Etaj 6 – Sectia de cardiologie, Bloc operator Cardiologie – 4 Sali de operatii, A.T.I. Cardiologie
Noul spital este construit în curtea actualei unităţi sanitare de la „Gomoiu”- veche de aproape o sută de ani (1927), este proiectat si se realizeaza respectand toate standardele Uniunii Europene. Va fi dotat cu aparatura si echipamente medicale de ultima generatie. Numarul paturilor va creste de la 159 la 278.
Numarul salilor de operatie va creste de la 2 existente, deservind o singura specialitate (ORL), la 10, respectiv: 2 Sali de operatii ORL, 2 Sali de operatii Chirugie, 2 Sali de operatii Ortopedie, 4 Sali de operatii Cardiologie
Noul spital va avea o parcare cu o capacitate de 119 locuri, dintre care 5 pentru ambulante.