Nutritia varstnicului are particularitatile ei de care trebuie sa tinem seama in alcatuirea unui regim. Unul din aspectele importante este predispozitia la malnutritie a acestora de care tinem cont in stabilirea obiectivelor de greutate ideala.
Modificarile majore ale compozitiei corporale sunt scaderea masei slabe,muschiului si uneori densitatii osoase si scaderea ratei metabolice cu scaderea consecutive a necesarului de energie pe kilogram-corp.
Bolile cronice cu care se confrunta sunt legate si de partea nutritionala. Grasimile alimentare crescute din dieta se asociaza cu cancerul de colon, pancreas si prostate. Controlul grasimilor din sange, diabetului, hipertensiunii arteriale este legat si de consumul anumitor alimente.
Din cauza incapacitatii de a procura alimente variate pot sa apara deficite de micronutrienti care mai departe duc la o functie imuna scazuta cu imbolnaviri mai frecvente. Pretul alimentelor poate sa fie totodata un obstacol la aceasta categorie de varsta.
Terapia medicamentoasa ar trebui inceputa concomitent cu schimbarile nutritionale si de stil de viata, uneori, in cazurile mai putin complicate, cele din urma fiind suficiente. O scaderea a tensiunii arteriale de 6 mm Hg duce la scaderea riscului de accident vascular cerebral cu 40%, de infarct cu 15% si o reducere a colesterolului cu 10% duce la scaderea riscului de boala cardiac cu 30%.
Studiile arata ca o crestere a consumului de fructe si legume de la o portie la doua portii pe zi poate sa scada riscul cardiovascular cu 30%.
Pe lista factorilor de risc pentru cancer la egalitate pe primele doua locuri cu 31 procente sunt fumatul si dieta si obezitatea. Daca adaugam stilul de viata sedentar (5%), consumul de alcool (3%), consumul de sare si aditivi (1%) ajungem la 40% din risc pe care il putem influenta.
Sursa: World Health Organization
Dr. Iustina Cosmina Mogos – consiliere nutritionala, endocrinologie
Pentru mai multe informatii o puteti contacta pe email: iustinac@yahoo.com