In 29 mai, in ajunul sarbatoririi Zilei Internationale a Copilului, Muzeul National al Taranului Roman pregateste un dar celor mici. Pentru prima data, in expunerea permanenta a unui muzeu din Romania, copiii se vor bucura de o sala doar a lor, cu jucarii din lut facute in satul traditional.
Expozitia va fi deschisa in sala destinata Tipologiilor, gandita ca o zona a pedagogiei vizuale, o „sala-fagure“, care sa ofere posibilitatea prezentarii diversitatii de tipologii si de forme ale acestui domeniul al creatiei taranesti spre a atrage si incanta publicul in general si pe copii, in special.
In satul traditional, in cadrul economiei naturale, in care predomina munca manuala, taranul isi agonisea singur hrana, uneltele, tesaturile pentru haine si casa.
Nu erau insa uitati nici copiii. Pentru amuzamentul si jocurile acestora se faceau jucarii care ii bucurau si ii familiarizau cu lumea adultilor, le dezvoltau manualitatea si imaginatia dar, mai ales, reglau starea afectiva a copilului care ramanea acasa in grija unui frate mai mare sau a batranilor, atata timp cat parintii erau plecati „la camp“ sau la alte munci.
Copilul capata prin joc experiente noi, isi dezvolta spiritul de observatie, atentia si imaginatia.
Jucaria il amuza dar, in aceeasi masura, il bucura si il educa, dezvoltandu-i initiativa.
Alcatuind o adevarata lume in miniatura, care a incantat copilaria multor generatii, jucariile din lut au fost atat in satul traditional, cat si in timpurile apropiate noua, bucuria copiilor. Ele au o istorie veche de mii de ani.
Colectia de jucarii din lut a Muzeului National al Taranului Roman numara peste 2.000 de exemplare, din 21 de centre producatoare de jucarii din lut, din sec. al XIX-lea pana in contemporaneitate.
Alaturi de instrumente muzicale „primitive“ ca ulciorasele-fluierice, vor fi prezentate fluiere zoomorfe si antropomorfe (pasari din ograda, cuci, cai, calareti, berbeci, femei purtand crinolina, soldatei etc.), miniaturi avimorfe si zoomorfe (pasari, cai, caini, ursi, vulpi, pesti) si miniaturi dupa vasele de uz gospodaresc (oale, cani, ulcioare, galeti, cosulete, farfurioare).