Ce inseamna produsele dermato-cosmetice, de ce este bine sa le folosim, la ce ne ajuta, cum ne protejeaza pe noi si familia noastra, dar mai ales care este beneficiul lor pentru sanatate, am aflat joi la un workshop sustinut de Corinne Dechelette – Doctor in Biologie Cutanata si Farmacist Specializat in Cosmetologie – cercetator in cadrul Laboratoarelor Pierre Fabre.
Preocuparea pentru sănătate în frumusețe și apariția dermato-cosmeticelor
Există 3 tipuri de produse topice pentru piele, păr și unghii:
• produsele cosmetice standard (care se ocupă numai de frumusețea pielii și se găsesc în supermarket, magazine de beauty etc);
• dermato-cosmeticele (care se ocupă atât de frumusețea pielii, cât și de sănătatea ei, și se găsesc numai în farmacii);
• produsele medicale dermatologice (concentrate pe tratarea specifică a unor afecțiuni ale pielii, părului sau unghiilor);
Produsele dermato-cosmetice au fost inventate în Franța, de către Laboratoarele farmacistului Pierre Fabre, în 1965. Dermato-cosmeticele își au originea în rigoarea farmaceutică, aflată în serviciul sănătății și frumuseții. De aceea, acest concept modern care conectează frumusețea la lumea farmaceutică, se armonizează perfect cu preocupările pentru stare de bine, sănătate, siguranță și eficiență impuse de bărbații și femeile de la începutul secolului 21.
Dermato-cosmeticele folosesc cunoștințele farmaceutice și sunt studiate, dezvoltate și testate cu rigoarea și etica aplicate pentru medicamente. Pierre Fabre Dermo-Cosmétique a fost primul laborator care a solicitat pentru produsele sale de îngrijire a pielii aceleași standarde de fabricație ca şi cele folosite pentru medicamente și care a oferit produse destinate utilizării complementare la produsele medicale dermatologice.
Cine poate folosi dermato-cosmeticele?
Produsele dermato-cosmetice sunt dezvoltate pentru curățarea și îngrijirea pielii, scalpului şi a părului:
• sănătoase
• cu “anomalii”, dar care nu necesită tratament medical
• cu afecțiuni medicale, în situaţiile în care tratamentele pot avea efecte adverse sau pot produce tulburări superficiale. Dermato-cosmeticele pot optimiza, completa sau înlocui un tratament medicamentos.
Ca urmare a nivelului lor științific, produsele dermato-cosmetice sunt vândute numai în farmacii sau unități similare. Astfel, acestea sunt explicate și recomandate de un farmacist sau medicul dermatolog.
Cum se prepară Dermato-Cosmeticele?
În laboratoarele Dermato-Cosmetice din Franța, așa cum sunt cele Pierre Fabre, sunt prezente toate disciplinele științifice, fiindcă aceste produse au nevoie de o expertiză comună în procesul lor de creare și dezvoltare: farmaciști, medici dermatologi, specialişti în farmacologie, specialişti în toxicologie, chimiști, biologi, fitochimiști, clinicieni, analiști, bioinformaticieni, ingineri și biofizicieni.
De aceea, produsele dermato-cosmetice sunt deosebit de sigure, la toate nivelurile. Se efectuează teste de siguranță în fiecare stadiu de dezvoltare: se evaluează moleculă cu moleculă, apoi formula completă pe modele tot mai similare cu ținta.
După ce industria frumuseții și a cosmeticii a fost inovată prin inventarea dermato-cosmeticelor acum 50 de ani în Franța, de către Pierre Fabre, domeniul a evoluat cu noi descoperiri. Pentru persoanele hipersensibile, alergice, cu anumite afecțiuni, care caută creme cu formule complet sigure și fără conservanți, Laboratoarele Pierre Fabre au inventat conceptul de dermato-cosmetică sterilă.
Acestea reprezintă ultima generație de produse dermato-cosmetice – o inovație a procesului de fabricație, a ambalajului și a formulei cremelor, prin sistemul inventat și deținut exclusiv de către Pierre Fabre, D.E.F.I. (Dispozitiv Exclusiv Formulă Intactă). Acest sistem unic în lume păstrează formulele cremelor complet sterile, atât în procesul de fabricație, cât și pe tot parcursul folosirii, inclusiv după ce tubul a fost deja deschis.
Produsele care se mențin complet sterile datorită acestui sistem sunt extrem de sigure, fără conservanți, ambalate în tuburi care pot fi folosite fără nici un risc de contaminare microbiană. Cosmeticele sterile reprezintă singura modalitate de a selecționa numai ingredientele esențiale, fără conservanți.