In multe tari occidentale, numele de Valentin a devenit foarte cunoscut din cauza sarbatorii Sfantului Valentin, patronul tuturor indragostitilor.
Pe 14 februarie este Valentine’s Day, sarbatoare care este incet-incet asimilata si la noi, desi in calendarul ortodox este sarbatorita Sfanta Valentina pe data de 10 februarie, iar pe 24 februarie este sarbatorit Dragobetele, fiul Babei Dochia, moment care marcheaza inceputul primaverii, ziua cand natura se trezeste din hibernare.
• Stiti cine a fost Sfantul Valentin?
Sfantul Valentin a fost un vestit medic din Roma in perioada imparatului Claudiu al II-lea, cel care le-a interzis soldatilor sa se casatoreasca fiindca nu mai dadeau randament in batalii. Sub binecuvantarea Sf. Valentin, tinerii se casatoreau in secret. In Roma antica, pe 14 februarie era sarbatoarea Lupercalia in onoarea a doi zei romani, Juno si Pan.
- In Brazilia, ziua iubitului si a iubitei este sarbatorita pe 12 iunie, cu o zi inainte de Sfantul Anton, patronul casatoriei.
- In Columbia si Mexic, Ziua iubirii apare in calendar in septembrie.
- In Marea Britanie, Jack Valentin le aduce copiilor dulciuri si cadouri.
- In Tara Galilor, pe 25 ianuarie este Sf. Dwynwen, patron al indragostitilor.
- In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag.
- In Suedia este numita ziua tuturor inimilor.
- In Turcia, Sfantul Gregor este sarbatorit in ziua Inimilor Dragi.
- Valentine’s Day a aparut si in Japonia si Coreea ca ziua ciocolatei pentru indragostiti.
Conform traditiei, de Valentine’s Day indragostitii isi trimit mesaje de iubire prin intermediul unor felicitari speciale cu dedicatii numite valentine. Ideea a aparut in 1780 in Germania unde cartile postale erau numite “cartile prieteniei”. Astazi sunt numeroase simboluri pe care indragostitii si le daruiesc: cutii de bomboane, ciocolatele si acadele in forma de inima, flori, bijuterii, pernute, brelocuri, diferite obiecte de culoare rosie sau de forma inimii. Mai mult, se practica cina romantica in doi si calatoriile in orasele clasice ale indragostitilor precum Parisul si Venetia.
• De unde provine numele Valentin?
Numele „valentin” provine din verbul latin „valere” care inseamna „a fi puternic, a fi sanatos”. Este folosit si in variantele: Valeriu, Vali, Valentino, Tina, Valentiana, Valina, Valerica. Iata cateva celebritati cu acest nume: Valentin Uritescu, Valentina Pelinel, Valeriu Lazarov, Vali Craciunescu, Vali Barbulescu, Vali Vijelie, Valentin Moraru, Valeriu Sterian, Valentino Rossi, Tina Turner, Tina Fey.