Business-Ethics-and-Society-DSSTSecretarul general adjunct al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), Gabriel Ispas, a declarat, marţi, într-o conferinţă că le-a transmis directorilor de şcoli că ministerul a declanşat “o cruciadă împotriva corupţiei din educaţie” şi i-a invitat pe toţi “să fie parte a rezolvării problemei şi nu cauză a soluţiilor”.

Un cod de etică pentru şcoli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, iar cadrele didactice care îl încalcă ar urma să fie sancţionate şi să nu mai poată face parte din acest corp profesional, măsura vizând combaterea corupţiei, a anunţat Gabriel Ispas.

“După ce am aprobat strategia anticorupţie, vom aproba şi codul etic şi vom discuta despre problema de nedemnitate profesională, pentru că, atunci când discutăm de nedemnitate profesională, persoana care a fost sancţionată pentru acest lucru să nu mai poată niciodată să facă parte din acest corp profesional”, a mai spus Ispas.

El a mai menţionat că acest cod etic va putea fi valabil în învăţământul preuniversitar românesc timp de 20 – 30 de ani.

Secretarul general adjunct a mai spus că Ministerul Educaţiei a înregistrat, online, 299 de sesizări de fapte de corupţie, dar nu toate s-au confirmat.

“Sesizarea de la Şcoala 10 a avut numărul 298. (…) Cele mai multe sesizări se referă la fondul clasei, implicarea învăţătorilor, profesorilor şi diriginţilor în colectarea de bani sau vânzarea materialelor auxiliare sau sugerarea de către cadrele didactice a achiziţiei anumitor broşuri”, a completat Ispas.

În ultimele zile, după incidentul de la Şcoala nr. 10, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în şcoli şi de luni a început cercetări vizând fondul clasei în alte trei unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială “Sfântul Andrei”, Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic “Costin C. Kiriţescu”.

Un alt caz a fost sesizat la Secţia 6 Poliţie din Capitală. Tatăl unui copil care învaţă la Şcoala Centrală s-a prezentat la Secţia 6 şi le-a spus poliţiştilor că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puţin doi elevi au fost puşi în această situaţie, potrivit unor surse din Poliţia Capitalei.  Acesta a mai reclamat şi că elevii sunt obligaţi să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.