Vaccinarea copiilor împotriva gripei reduce cu peste 50% riscul de contractare a acestei infecţii sau a altor maladii mai grave, precum pneumonia, potrivit primului studiu de amploare realizat pentru a evalua eficienţa vaccinului antigripal la copiii de vârste mici, ale cărui rezultate au fost publicate în New England Journal of Medicine.
Autorii săi au recrutat 5.168 de copii cu vârstele cuprinse între trei ani şi opt ani (vârsta medie a fost de 5,4 ani). Jumătate au primit un vaccin contra hepatitei A, iar cealaltă jumătate un vaccin tetravalent contra gripei, care protejează organismul contra a patru tulpini de virus, informeaza Mediafax.ro.
Studiul clinic, finanţat de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline, care a furnizat vaccinurile, a fost realizat în opt ţări, inclusiv în Bangladesh, Honduras, Republica Dominicană, Liban, Thailanda şi Turcia.
Vaccinul antigripal a fost cu 59,3% mai eficient în comparaţie cu grupul ţintă. Însă rata lui de protecţie a atins 74,2% contra unor infecţiui mai severe, precum pneumonia.
Autorii studiului au constatat că vaccinarea contra gripei a redus cu 69% numărul de vizite la medic ale copiilor, cu 75% numărul internărilor şi cu 77% numărul zilelor de absenteism şcolar. Pentru părinţii lor, vaccinarea a redus cu 61% numărul zilelor de absenteism la locul de muncă.
Specialiştii americani de la Centers for Diseases Controle and Prevention recomandă vaccinarea contra gripei începând de la vârsta de şase luni.