Peste 80% dintre elevii din Bucureşti cu vârste între 14 şi 16 ani au consumat alcool cel puţin o dată, 26,6% fumează, 8,9% au consumat canabis şi 1,8% au luat amfetamine, potrivit rezultatelor unui studiu făcut în cadrul unui program la care participă 19 oraşe din 14 state europene.
“Concluziile programului sunt că există consum de alcool şi ţigări la vârste foarte fragede la tinerii din Capitală. Spre exemplu, la capitolul consumului de băuturi fabricate în casă, rata de consum este cu mult mai mare decât media celorlalte oraşe participante “, a declarat marţi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), Cosmina Simean, la conferinţa în care au fost prezentate rezultatelor chestionarelor aplicate în cadrul programului “Tineri în Europa”, desfăşurat sub patronajul preşedintelui Islandei, care se implementează şi în România din 2007, potrivit Mediafax.ro.
Potrivit rezultatelor studiului, peste 80 la sută dintre elevii din Capitală cu vârste între 14 şi 16 ani au consumat alcool, 8,9 la sută dintre ei au consumat canabis, 1,8 la sută au luat amfetamine şi 2,8 la sută au consumat substanţe inhalante.
Cosmina Simean a precizat că din rezultatele studiului rezultă că există legături foarte mari între consumul de substanţe interzise, tutun sau alcool şi “monitorizarea parentală”, respectiv timpul pe care îl petrec părinţii cu copiii lor.
“Practic a fost distrus mitul timpului de calitate, rezultatele chestionarelor arătând că este importantă cantitatea de timp petrecută de părinţi cu copiii lor “, a mai spus Cosmina Simean.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că, urmând exemplul controalelor la magazinele de etnobotanice, pot fi demarate şi alte acţiuni de verificare a zonelor din apropierea şcolilor, astfel încât să nu se ofere tinerilor ţigări sau alcool.
“Concluziile de azi sunt importante, pentru că trebuie să hotărâm rapid ceea ce avem de făcut pentru combarerea consumului de alcool şi droguri la tineri. Asta înseamnă verificarea perimetrelor şcolii, dar şi ajutorul profesorilor în ceea ce priveşte educaţia dată tinerilor sau pentru crearea unor evenimente prin care copiii să facă sport, să meargă la bazin”, a declarat Sorin Oprescu. Potrivit primarului Capitalei, fiecare sector ar trebui să aibă o sală de sport polivalentă cu bazin.
“Pentru combaterea consumului de alcool şi tutun la tineri, care din punct de vedere medical este distrugător la această vârstă, ne dorim ca la sfârşitul acestui mandat fiecare sector să aibă o sală de sport cu bazin, pentru că ne dorim să dăm o preocupare acestor copii. Copiii trebuie să facă sport în locuri special amenajate, care să le ofere şi cafenele cu internet, astfel încât aceştia să-şi petreacă util timpul, iar lucrurile acestea să înceapă să devină spontane pentru ei”, a mai spus Oprescu.
În cadrul studiului au fost aplicate 2.798 de chestionare tinerilor cu vârste între 14 şi 16 ani, din licee. Rezultatele studiului au arătat că, în Bucureşti, 26,6 la sută dintre elevi fumează, 27 la sută dintre aceştia o fac zilnic, faţă de 19,6 la sută în celelalte oraşe participante la proiect.
La întrebarea “M-am îmbătat o dată în viaţă”, 48,8 la sută dintre liceenii din Bucureşti au răspuns afirmativ, cel mai mare procentaj dintre oraşele participante fiind de 59,7.
În ce priveşte consumul de canabis, 8,9 la sută dintre liceenii din Bucureşti chestionaţi au spus că au fumat cel puţin o dată în viaţă, procentul cel mai ridicat înregistrat în rândul oraşe participante la studiu fiind de 26,8 la sută.
De asemenea, 25,9 la sută dintre liceenii din Capitală chestionaţi au spus că au consumat băuturi fabricate în casă, ceea ce indică un consum cu 10 procente mai mare faţă de media celorlalţi elevi din oraşele participante.
Programul paneuropean “Tineri în Europa – Un Program de Prevenire Primară” se desfăşoară sub patronajul preşedintelui Islandei, Olafur Ragnar Grimsson şi presupune realizarea de cercetări şi analize care să stea la baza unor demersuri de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor.