În noua stagiune a Operei Naţionale Bucureşti, copiii pot deveni pentru câteva ore balerini, regizori, actori, pictori, iar aplauzele vor veni din partea artiştilor. Astfel, Opera Naţională Bucureşti continuă seria activităţilor pentru copii cu atelierele tematice de seară „Lacul lebedelor” şi ,,Hänsel si Gretel”.
Atelierele se înscriu într-o serie mai largă de inițiative cultural-educative pentru copii ale Operei Naționale București, venind în sprijinul spectatorilor familiști care doresc să vină la Operă însoțiți de copii. Astfel, în timp ce părinții urmăresc un spectacol, copiii iau parte la activități educative adecvate vârstei lor și coordonate de către actori, balerini, muzicieni, artiști plastici sau artiști păpușari.
Atelierele se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani și se vor desfășura la sediul Operei Naţionale Bucureşti, într-un spațiu special amenajat pentru cei mici. Luna aceasta, atelierele sunt programate să se desfăşoare în zilele de 19, 20, 26 şi 27 octombrie, în intervalul orar 19.00-22.15, în paralel cu spectacole din repertoriul teatrului liric bucureştean. Programul atelierelor pentru copii vor include momente de balet (coordonator – Ileana Sora), improvizaţie teatrală (coordonatori – Mioara Ifrim, Valentino Tiron), arte plastice (coordonatori Camelia Păsăroiu, Radu Ioan Mihail), dar și jocuri interactive (Clarisa Cristea), conform programului de m ai jos.
Pentru fiecare atelier, sunt disponibile 15 bilete, la prețul de 11 lei, care pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Operei Naționale București sau online, de pe http://tickets.operanb.ro. Biletul pentru atelier este valabil doar împreună cu biletul la spectacol al părintelui sau însoţitorului.
Atelier pentru copii ,,Lacul Lebedelor”, Opera Naţională Bucureşti
Sâmbătă, 19 octombrie, ora 19.00 (în paralel cu spectacolul de operă Otello de Giuseppe Verdi)
Duminică, 20 octombrie, ora 19.00 (în paralel cu spectacolul de balet Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski)
Mioara Ifrim – modul actorie, jocuri interactive
Radu Mihail – modul arte plastice, desen
Ileana Sora – modul primii paşi de balet
Atelier pentru copii ,,Hänsel şi Gretel”, Opera Naţională Bucureşti (spectacolul de operă pentru copii ,,Hänsel şi Gretel”poate fi văzut duminică, 27 octombrie, de a ora 12.00)
Sâmbătă, 26 octombrie, ora 19.00 (în paralel cu spectacolul de operă La Bohème / Boema de Giacomo Puccini)
Duminică, 27 octombrie, ora 19.00 (în paralel cu spectacolul de balet Giselle de Adolphe Charles Adam)
Valentino Tiron – modul actorie, pantomimă
Camelia Păsăroiu – modul arte plastice, desen
Clarisa Cristea – modul dans, jocuri interactive
Mioara Ifrim este actriţă a Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” și coordonează ateliere de mimă, pantomimă și jocuri interactive pentru copii de peste trei ani. A participat în calitate de coordonator la numeroase de astfel de ateliere, inclusiv în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă!” organizat de Teatrul de Operetă (noiembrie 2011, noiembrie 2012).
Artist plastic, Radu Ioan Mihail colaborează cu Opera Națională București în cadrul Departamentului Ateliere – pictură butaforie. Absolvent al Universității de Arte București, secția Grafică, artistul are experiență ca ilustrator grafic și asistent set designer, dar și ca profesor de desen și educație plastică. A organizat ateliere de pictură, desen, modelaj și tehnici mixte pentru copii și tineri.
Membră a Companiei de balet a Operei Naţionale Bucureşti, Ileana Sora are o vastă experienţă, atât pe scenă, cât şi în lucrul cu copiii în calitate de profesor de balet. A absolvit Liceul de coregrafie „Floria Capsali” și Facultatea de Teatru, secția Pedagogie a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”. În aprilie 2013, a coordonat programul pentru copii din cadrul săptămânii „Porților deschise” (aprilie 2013).
Valentino Tiron este absolvent al Facultății de Actorie, Universitatea Hyperion, clasa profesorilor Emil Hossu și Catrinel Dumitrescu. Colaborează cu Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian” (1989 – prezent), unde a evoluat în numeroase spectacole de operetă și musical, dar și spectacole pentru copii. De asemenea, începând din 1996, și-a împrumutat vocea unor personaje din filme de animație pentru copii precum „Frumoasa din pădurea adormită”, „Pocahontas” sau „Spiderman”.
Camelia Păsăroiu este artist plastic și are 13 ani de experiență ca profesor în domeniul educației pedagogice și ludice. A participat alături de elevii săi la diverse concursuri și expoziții școlare și a făcut parte din echipa de coordonatori a atelierelor desfășurate la Opera Națională București pe durata săptămânii „Porților deschise” (aprilie 2013).
Clarisa Cristea este balerină a Operei Naţionale București și evoluează, în această calitate, în spectacole precum „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”. Licenţiată a Universităţii Române de Știinţe și Arte „Gheorghe Cristea”, secţia Artă Coregrafică, Clarisa Cristea este și profesor de balet la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”.