Senatorii au respins majorarea alocaţiei pentru copii, în condiţiile în care aceasta este de 35 de ori mai mică decât media UE (7 euro la noi, 210 euro în Europa). De asemenea, România se află pe locul 168 în lume, “în coada Africii”, în ceea ce priveşte raportul dintre alocaţia anuală primită de copii şi Produsul Intern Brut.
Propunerea legislativă care prevede majorarea de la 42 la 200 de lei a alocaţiei pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani a fost respinsă, miercuri, de Senat, după mai multe schimburi de replici între putere şi opoziţie, potrivit Mediafax.
Un copil român primeşte o alocaţie în valoare de aproximativ 7 euro, adică de 35 de ori mai mică decât alocaţia unui copil din statele UE, care beneficiază în medie de 210 euro.
“În timp ce, în România, cuantumul indemnizaţiei lunare este acelaşi pentru toţi copiii, în ţările dezvoltate, alocaţia reprezintă între 8 şi 15 la sută din salariul mediu lunar al unui părinte”, au spus iniţiatorii propunerii de lege.
Proiectul de lege a fost iniţiat de parlamentari aparţinând tuturor grupurilor, printre care şi preşedintele Comisiei pentru muncă, Liviu Pop (PSD). Actul prevede modificări în Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Proiectul, care are caracter organic, a întrunit 41 de voturi “pentru”, 51 de voturi “împotrivă” şi 9 “abţineri”, insuficiente pentru a fi adoptat. Iniţiativa primise raport comun de respingere din partea Comisiilor pentru buget-finanţe şi muncă ale Senatului.