Cluj-Napoca va avea prima celulă de criză din România pentru copiii care suferă de ADHD, o afecţiune care a fost recunoscută relativ recent drept boală. Celula de criză va fi compusă din medici, psihologi, psihiatri şi din sociologi, precum şi din părinţii copiilor care suferă de această maladie. Celula de criză va acorda sprijin părinţilor şi copiilor care suferă de această afecţiune, potrivit www.consultatii-medicale.ro. Ea va avea şi un grup de sprijin, care se va întruni o dată pe lună, informeaza romanialibera.ro
Cu ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj, şi a Inspectoratului Şcolar Judeţean, medicii şcolari şi cadrele didactice vor fi instruiţi să acorde asistenţa necesară copiilor. Şi asta pentru că tratamentul împotriva ADHD dă rezultate cu atât mai bune cu cât este început mai devreme, Potrivit unei estimări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 220.000 de copii din România suferă de ADHD. Acest lucru înseamnă că cinci la sută dintre copiii din România suferă de simptomele aceste afecţiuni. Medicii care lucrează în domeniu cred că, în realitate, aceste cifre sunt mai mari.
Îprima jumătate a anului trecut, aproximativ 300 de copii din judeţul Cluj au fost diagnosticaţi cu ADHD conform statisticilor oficiale. Potrivit şefei Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj, Dorina Duma, tratamentul ADHD presupune deopotrivă tratament psihologic sau psihiatric şi medicamentos.
”Pentru ca părinţii să aibă acces uşor la informaţii corecte şi complete, specialiştii clujeni s-au reunit într-un grup de lucru, la iniţiativa asociaţiei non-profit „Paşi Înainte”. Grupul va oferi sprijin părinţilor prin întâlniri periodice, va sprijini activităţi de informare în şcoli şi va realiza managementul unor cazuri dificile de ADHD, unde este nevoie de o intervenţie care să implice mai multe instituţii de profil”, spun reprezentanţii asociaţiei.
„Copiii cu ADHD sunt adesea descrişi ca obraznici, neatenţi sau pur şi simplu prost crescuţi, fără ca oamenii care folosesc aceste etichete să realizeze că creierul acestor copii funcţionează pur şi simplu altfel decât al celor din jur. Chiar dacă nu orice copil neastâmpărat are ADHD, noi recomandăm părinţilor ca, dacă au dubii, să apeleze la specialişti pentru a verifica situaţia propriilor copii”, spune Andreea van Peer, reprezentanta asociaţiei Paşi Înainte şi psiholog clinician. Andreea van Peer a recunoscut că, de multe ori, părinţii refuză să accepte faptul că această boală îi afectează pe copiii lor. ”Sunt părinţi care refuză să meargă cu copilul la psihiatru pentru că spun: copilul meu nu este nebun. Însă nu este vorba de nebunie, ci de o afecţiune care trebuie tratată cât mai timpuriu”, a spus Andreea van Peer.