Diabetul, obezitatea sau hipertensiunea arterială sunt întâlnite de obicei în rândul adulţilor, dar în ultimii ani din ce în ce mai mulţi copii au fost diagnosticaţi cu aceste boli, semnaleaza ziaristii de la Monitorul de Botosani.
Potrivit anchetei realizate de acestia, atât medicii, cât şi statisticile confirmă acest lucru, anul trecut 91 de copii din judeţ fiind diagnosticaţi cu boli ale aparatului circulator, peste 1.000 cu boli ale sângelui şi tulburări imunitare, peste 3.000 cu boli ale aparatului digestiv, iar 50 de copii sub 14 ani au diabet.
„Eu nu sunt de acord cu expresia «boli specifice adulţilor». Că sunt întâlnite de obicei la adulţi este adevărat, însă cauzele apariţiei la copii sunt multiple. De la alimentaţia care este din ce în ce mai nesănătoasă şi care, deşi nu produce efecte pe termen scurt, în decursul anilor se vede”, a explicat Aurel Tinca, medic la Secţia de Pediatrie Botoşani.
Printre factorii care contribuie la îmbolnăvirea copiilor se numără lipsa alăptării la sân şi obezitatea, care joacă un rol important în apariţia diabetului sau a tensiunii arteriale.
Şi numărul alergiilor în rândul copiilor a crescut în ultimii ani, în evidenţele Liviei Ciortea, medic alergolog la Pediatrie, figurând aproximativ 600 de copii cu astm cronic.