Un studiu realizat în Norvegia arată că atât la bărbaţi, cât şi la femei, probabilitatea de a avea copii este influenţată de personalitate. Astfel bărbaţii cu personalitate nevrotică au mai puţini copii, comparativ cu generaţiile anterioare, potrivit siarulevenimentul.ro. Cercetarea a investigat legătura dintre personalitatea unui om şi probabilitatea ca acesta să aibă copii, utilizând în acest scop chestionare şi date extrase din registrele de naşteri din Norvegia. Rezultatele arată că bărbaţii care sunt extravertiţi şi deschişi tind să aibă mai mulţi copii, în timp ce femeile care, pe baza testelor de personalitate, au fost clasificate drept „conştiincioase” tind să aibă mai puţini copii.
Studiul ar putea avea implicaţii importante în ceea ce priveşte dinamica populaţiei, azi, când rata fertilităţii în ţările dezvoltate a devenit mai mică decât rata de înlocuire, de unde rezultă o îmbătrânire a populaţiei acestor ţări. Personalitatea ar putea fi una dintre cauzele scăderii ratei fertilităţii în Europa, dar ea nu a fost studiată până acum în detaliu.
Schimbările populaţionale sunt un factor important pentru prevederea viitoarelor transformări care vor avea loc în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă, climatul, energia, resursele alimentare şi siguranţa alimentelor. Una dintre descoperirile care au atras în mod special atenţia cercetătorilor este aceea că bărbaţii nevrotici, înclinaţi spre manifestări emoţionale intense şi schimbări de dispoziţie, au mai puţini copii. Studiul a arătat că această corelaţie se aplică însă doar bărbaţilor născuţi după 1957.