big babyNumărul copiilor cu greutate foarte mare la naştere, este în creştere şi, dincolo de aspectul de fapt divers al acestor evenimente, se ascunde o tendinţă care îi îngrijorează pe medici, potrivit Descopera.ro. Greutatea de 4 kg la nastere este considerata a fi limita normala.

Ştirile despre nou-născuţi care cântăresc peste 4 kg – uneori chiar 6 kg – apar tot mai des în presă, dar nu e vorba numai despre faptul că azi informaţia circulă foarte rapid: un studiu publicat în jurnalul medical The Lancet arată că numărul bebeluşilor supraponderali este într-adevăr în creştere.

În ultimele 2-3 decenii, numărul acestor copii a crescut, în ţările dezvoltate, cu 15-25%. Însă tendinţa apare şi în ţări în curs de dezvoltare, precum Algeria şi China. În Algeria, unde 30% dintre mama sunt obeze, numărul bebeluşilor supraponderali a crescut cu 15%, iar în China, 6,9% dintre bebeluşi sunt supradimensionaţi, faţă de numai 0,5% în India, unde proporţia mamelor obeze este de doar 3,6% din populaţie.

Nu se ştie cu precizie de ce vin pe lume tot mai mulţi bebeluşi gigantici, dar oamenii de ştiinţă cred că acest fenomen – macrosomia, numit şi sindromul bebeluşului uriaş – este legat de răspândirea obezităţii şi a diabetului şi de proasta alimentaţie a mamelor.

Fenomenul este îngrijorător pentru părinţi şi doctori deopotrivă, deoarece nou-născuţii cu greutate mare au un risc sporit de a suferi complicaţii la naştere şi de a avea probleme de sănătate mai târziu în viaţă.

Aceşti copii au un risc mai mare de a prezenta distocie a umărului (când diametrul la umeri este prea mare pentru a trece prin deschiderea dintre oasele bazinului mamei în cursul naşterii); ca urmare, copiii riscă să sufere fracturi, iar mamele pot suferi traumatisme mai grave ale ţesuturilor.

Copiii cu greutate mai mare la naştere sunt mai predispuşi la apariţia obezităţii şi a cancerului mai târziu în viaţă şi pot avea diferite deficienţe de dezvoltare, spun specialiştii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.