Venirea acasă a nou-născutului, si mai ales a nou-nascutului prematur, care a petrecut multa vreme in spital si care a provocat multa ingrijorare parintilor, poate reprezenta un motiv de tristeţe pentru fraţii mai mari. Este foarte posibil ca, pe durata şederii bebelusului la terapie intensivă, parintii să fi petrecut foarte mult timp departe de copii mai mari de acasa. Această lipsă de atenţie îi poate determina să se îngrijoreze, să se simtă supăraţi sau invidioşi. Este posibil ca, in plus, tensiunea pe care o resimt părinţii în această perioadă să îi facă şi pe ceilalţi copii să se simtă neconfortabil.
Cel mai adesea, fraţii sub 6 ani acceptă mai greu aducerea acasă a nou-născutului şi adoptă un anume comportament pentru a vă atrage atenţia.
Pentru perioada cat nou nascutul este inca in maternitate, iată câteva idei practice prin care puteţi obişnui copiii mai mari cu faptul că în casă va mai exista un copil:
1 Ajutaţi copiii să discute despre propriile sentimente. Poate le este teamă că nimeni nu va mai avea grijă de ei deoarece nou-născutul necesită multă grijă şi atenţie. Spuneţi-le că le sunteţi alături şi lor şi nou-născutului.
2 Aduceţi fraţii la terapie intensivă pentru a-l vizita pe micuţ. Astfel vor înţelege ce se întâmplă.
3 În cazul în care fraţii sunt îngrijoraţi de venirea nou-născutului, explicaţi-le că va fi şi mai bine pentru ei, deoarece nu va trebui să mergeţi la spital şi să îi lăsaţi acasă cu diferite persoane.
4 Aduceţi acasă poze ale nou-născutului şi puneţi-le în locuri unde pot fi văzute de copii.
5 Luaţi şi poze cu fraţii mai mari, pe care să le puneţi lângă pătuţul micuţului la terapie intensivă, pentru ca aceştia să le vadă atunci când vin în vizită. Astfel vor înţelege că sunt membri ai aceleiaşi familii.
6 Discutaţi cu fraţii mai mari despre modul în care pot contribui la integrarea nou-născutului în familie, cântându-i sau împărţind jucăriile cu acesta.
7 Fraţii mai mari se vor simţi speciali şi maturi dacă le veţi menţiona toate lucrurile pe care ei le pot face, iar nou-născutul nu (se pot îmbrăca singuri, pot bea din pahar singuri).
8 Cumpăraţi un cadou micuţ pentru copilul mai mare şi spuneţi că este din partea nou-născutului.
9 Spuneţi-i copilului mai mare cât de mult înseamnă pentru voi
Odata venit acasa nou-nascutul, iata cateva idei practice prin care părinţii pot ajuta fraţii mai mari să se poată obişnui cu prezenţa nou-născutului
1 Dacă nu puteţi să le acordaţi copiilor mari toată atenţia necesară, rugaţi un prieten apropiat, o rudă sau bona favorită.
2 Fraţii şi surorile mai mari pot deveni recalcitranţi sau pot începe să se comporte copilăreşte atunci când nou-născutul este adus acasă: dacă au fost învăţaţi de puţin timp să folosească oliţa, este posibil să se întâmple mai des „accidente” sau să înceapă să îşi sugă din nou degetul. Încercaţi să nu vă enervaţi şi să nu îi pedepsiţi, deoarece copiii încearcă doar să vă transmită că au nevoie de atenţie şi de afecţiune. În scurt timp, se vor simţi din nou în siguranţă şi comportamentul lor va reveni la normal.
3 Reamintiţi-le că îi iubiţi la fel de mult ca înainte de venirea acasă a nou-născutului şi încercaţi să petreceţi timp doar cu aceştia (de exemplu, la micul dejun sau atunci când micuţul doarme).
4 Discutaţi cu copiii despre modul în care familia îl iubeşte pe micuţ, dar nu vă aşteptaţi să îşi arate imediat afecţiunea.
5 Aveţi grijă ce discutaţi în faţa copiilor. Aud mai multe decât credeţi.
6 Încercaţi să menţineţi rutina familiei aşa cum era înainte de aducerea acasă a nou-născutului (somnul de prânz, mesele şi alte activităţi).
7 Anunţaţi profesorii despre situaţia de acasă.
8 Lăsaţi copiii mai mari să se ocupe de micuţ. Pot să îl ţină în braţe sau să ajute la schimbarea scutecului sau a hăinuţelor acestuia.
9 Nu uitaţi că este nevoie de răbdare pentru a menţine implicarea fraţilor mai mari, dar rezultatele se vor vedea.