Aproape 100.000 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani nu se regăsesc în sistemul obligatoriu de învăţământ, iar eforturile autorităţilor trebuie să se îndrepte spre aducerea acestora la clasă, a declarat vineri ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la deschiderea Congresului Educaţiei 2013.
Remus Pricopie a evidenţiat câteva dintre întrebările la care trebuie să reflecteze participanţii la Congresul Educaţiei, respectiv preocuparea profesorilor pentru ceea ce trebuie făcut la clasă, pregătirea elevilor şi relaţia şcolii cu mediul economic şi social.
“Trebuie să ne întrebăm dacă noi facem tot ceea ce trebuie la clasă. Analizând rezultatele la evaluare la clasa a VIII-a şi notele cu care au fost admişi în liceu, vom vedea că este un procent important de elevi cu medii de doi şi trei. Asta înseamnă că, pe un anumit segment, nu facem tot ceea ce trebuie”, a precizat Pricopie.
Remus Pricopie a adăugat că nu trebuie să se oprească analiza la cifre de genul 14 la sută dintre absolvenţii clasei a XII-a nu s-au înscris la bacalaureat, ci trebuie să fie urmărite cauzele. “Trebuie să analizăm cauza pentru care un număr important de copii dintre cei care au terminat clasa a XII-a nu s-au înscris la bacalaureat”, a precizat Pricopie.
Ministrul a vorbit şi despre bugetul Educaţiei, spunând că acest trebuie să crească, iar preocuparea instituţiei pe care o reprezintă este aceea de a găsi resurse suplimentare, nu numai cele de la bugeul de stat.