Fără îndoială, unul dintre cei mai buni prieteni imaginari ai copiilor este dinozaurul. Școala Discovery vă invită să descoperiți prin ochii lor o lume de mult dispărută, imaginându-vă “cum ar fi” să calcați pe urmele lor uriașe.
Peste 3000 de elevi şi profesori din toată ţara şi-au pus imaginaţia la încercare pentru a se înscrie în cea mai mare competiţie cu şi despre dinozauri. Organizat de Şcoala Discovery şi Asociaţia Secular Umanistă din România în intervalul 18 martie – 26 mai, “Târgul de dinozauri” a adunat 135 de proiecte ilustrând dinozauri fie sub formă grafică, din origami, materiale reciclabile sau plastilină. Competiţia a fost adresată profesorilor şi elevilor din clasele I – XII din toate şcolile din România.
“Cu toţii am fost plăcut surprinşi de numărul atât de mare de proiecte înscrise în competiţie. Mai mult decât atât, dăruirea şi implicarea elevilor, dar şi a profesorilor sunt o sursă de inspiraţie pentru concursuri viitoare la care ne gândim deja”, a spus Ada Roseti, Director de Programe pentru Europa de Sud-Est şi membru al juriul Discovery.
În urma voturilor primite de la susținători pe site-ul http://scoala.discovery.ro/targul-dinozauri/ și a unei evaluări realizate de juriul Discovery, trei dintre proiectele înscrise au fost desemnate câştigătoare:
Ciclul Primar – clasa I-a B, Şcoala Gimnazială Giroc, județul Timiş
Denumire proiect: Redescoperirea unui pământ pierdut
Sub coordonarea Danielei Simionese, profesoară în cadrul Școlii Gimnaziale Giroc, din județul Timiș, echipa Transsylvanicus, compusă din elevii clasei I-a B au recreat Styracozaurul, cunoscut și sub denumirea “șopârla țepoasă”. După ce s-au documentat, membrii echipei au desenat postere inspirate chiar din viața dinozaurilor și au compus cântece dedicate acestora. În final, sub atenta îndrumare a părinților, elevii au construit un impresionant puzzle 3D din lemn, sub forma unui Styracozaur pe care l-au expus apoi în școală.
Ciclul Gimnazial – clasele a VII – a și a VIII-a A, Școala Gimnazială Petroș, județul Hunedoara
Denumire proiect: Dinozaurii pitici din Țara Hațegului
Echipa formată din elevii claselor a VII – VIII – a A și coordonată de Dan Matei, din cadrul Școlii Gimnaziale Petroș, județul Hunedoara, au reușit să aducă în prim plan originea speciilor și evoluția lor de-a lungul timpului. Elevii au folosit materiale reciclabile pentru a recrea dinozaurii pitici din Țara Hațegului, care au trăit în urmă cu 146 – 165 milioane de ani.
Liceu – clasa a X-a A, Colegiul Național Grigore Moisil, București
Denumire proiect: stegosaurus@moisil.ro
Cunoscut din benzile de desene animate și filme, Stegosaurus le-a adus victoria elevilor clasei a X-a A, din cadrul Colegiului Național Grigore Moisil, din București. Sub îndrumarea profesoarei Elena-Mihaela Garabet, echipa a recreat unul dintre cei mai cunoscuți dinozauri, despre care paleontologii au descoperit că au trăit pe teritoriul Americii de Nord.
Printre premiile acordate celor trei echipe se numără laptopuri și imprimante HP oferite de System Plus.
Din juriul Discovery au mai făcut parte paleontologii români Dan Grigorescu și Csiki Zoltán.
Pentru vizualizarea tuturor proiectelor înscrise în competiţie puteţi accesa site-ul http://scoala.discovery.ro/targul-de-dinozauri/.
Pe 16 ianuarie 2012, Discovery Networks CEEMEA, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a lansat proiectul “Şcoala Discovery”, o iniţiativă destinată susţinerii învăţământului ştiinţific din şcolile şi liceele româneşti şi integrării resurselor audio-video şi new media în procesul de educaţie. Şcoala Discovery are două componente principale: o linie de programe educative pe teme legate de învăţământul ştiinţific, difuzată pe Discovery Channel în România şi o serie de materiale didactice disponibile online, care să ajute profesorii să integreze aceste programe în activităţile didactice curente. Cele două componente au fost realizate ţinând cont de programa şcolară din Romania. Acest proiect este accesibil tuturor profesorilor şi elevilor din România. În ianuarie 2012, Discovery Networks a organizat o sesiune de formare profesională pentru 100 de profesori din toată ţara, unde experţi americani din cadrul Discovery Education le-au vorbit cadrelor didactice despre utilizarea resurselor audio-video în procesul de predare