Adesea afecțiunile stomatologice cu care se confruntă tinerii și adulți se datorează obiceiurilor din primele luni de viață.
Spre exemplu dezvoltarea arcadelor dentare este influențată de poziția nou-născutului în timpul somnului.
- dacă poziția de dormit este cu capul în hiperextensie, prea mult flexat pe spate fără nici o pernă sau capul în plan sub nivelul corpului, madibula rămâne în poziție posterioară și va avea un proces de creștere întârziat și lent.
- dacă poziția capului este în hiperflexie, cu bărbia în piept datorită unei perne exagerat de mare, mandibula se va dezvolta mai mult față de maxilar.
- decubit lateral – copilul doarme pe o parte accetuând diferența dintre cap și corp. Obiceiul devine mai nociv când se introduce una sau ambele mâini sub față. Acest obicei duce pe viitor la asimetrii faciale.
- dezvoltarea insuficientă a mandibulei, în ritm diferit de cel al maxilarului conduce la respirație orală și xerostomie (lipsa salivei si uscarea gurii) care favorizează apariția cariilor.
- supradezvoltarea mandibulei conduce la anomalii dento-alveolare printre care ocluzia inversă (mușcătura inversă).
6.în timpul somnului organismul nu își păstrează aceeași poziție ci trece prin cele 4 poziții de bază ajutând la decompensarea și reabilitarea naturală a viciilor.
Le recomand părinților să acorde atenție poziției de somn a nou-născutului pentru a preveni pe termen lung afecțiunile dentare.
Parintele trebuie sa se sfatuiasca cu medicul pediatru pe aceasta tema si sa urmeze sfaturile indicate de acesta tinand cont si de recomandarile privind evitarea afectiunilor stomatologice.